Geluk is willen wat je al hebt

Door ACTION FOR HAPPINESS

Geluk is willen wat je al hebt

Weet jij wat jou gelukkig maakt? Zijn het de grote dingen in ons leven of de kleine dingen die-de-grote-dingen-blijken-te-zijn? Wat levert onze zoektocht naar geluk ons op? Is geluk simpelweg een bewustwording of zelfs een keuze?

Hoogleraar Psychologie Ap Dijksterhuis stelt dat geluk een kwestie is van willen wat je al hebt. Niet van meer salaris of nieuwe schoenen. Dat leidt hooguit tot een kortstondig genotsgevoel. De kunst is uit die hedonistische tredmolen te stappen en het geluk te vinden in het dagelijks leven. Geluk is volgens hem wat er in je bewustzijn zit. Alleen moet je er dan wel bij stil (willen) staan. 

 

Ap Dijksterhuis
Ap Dijksterhuis en Asha Lalai

Dijksterhuis doet veel onderzoek naar geluk vanuit de psychologie, filosofie en neurowetenschappen. Naast inzicht in ons eigen psyche wil Dijksterhuis misverstanden over geluk uit de wereld te helpen. “Mensen zijn vaak bezig met het veranderen van hun omstandigheden, door bijvoorbeeld geld te verdienen, maar voor hun geluk kunnen ze zich bijvoorbeeld beter bezig houden met hun werk-privébalans en hoe ze hun vrije tijd goed indelen. Van een actieve vrijetijdsbesteding word je veel gelukkiger dan van passief voor de tv zitten.”*

[thrive_leads id='6122']

 

In zijn boek ‘Op naar geluk’ zet Dijksterhuis helder uiteen wat wel of niet bijdraagt aan ons geluk en waarom. Dat kan helpen andere keuzes te maken in ons leven of  gebeurtenissen op waarde te schatten. Hij maakt geluk daardoor heel tastbaar en praktisch. Tot ons mailverkeer aan toe: we doen er verstandig aan gedisciplineerd met onze mail om te gaan en elk mailtje direct te beantwoorden, weg te gooien óf te beslissen wanneer te antwoorden, maar nooit een mailtje in je achterhoofd te laten waar hij je voortdurend afleidt en inwerkt op je gemoedsrust. Zo simpel kan werken aan geluk zijn

we doen er verstandig aan gedisciplineerd met onze mail om te gaan en elk mailtje direct te beantwoorden, weg te gooien óf te beslissen wanneer te antwoorden, maar nooit een mailtje in je achterhoofd te laten waar hij je voortdurend afleidt en inwerkt op je gemoedsrust. Zo simpel kan werken aan geluk zijn!

In ‘Op naar geluk’ pleit Dijksterhuis ervoor om ons leven meer met ervaringen dan met spullen te vullen. Spullen geven ons tijdelijk een groter geluksgevoel, maar nieuwe ervaringen leveren een permanente bijdrage aan ons geluk. En dat is wat geluk volgens Dijksterhuis is: een min of meer permanente gemoedstoestand van voldoening en tevredenheid.

Zelf haalt Dijksterhuis veel voldoening uit reizen en ook dat is goed te verklaren: door reizen is ons bewustzijn de hele tijd – in het nu – op een prettige manier gevuld; reizen geeft bewustzijn een hele prettig inhoud zonder to-do-lijst.